Bedrijfsvoertuigen

Bedrijfsvoertuigen

Bedrijfsmaterieel zoals tractoren, maaimachines, heftrucks... Zelfs wanneer je deze voertuigen alleen op eigen terrein gebruikt, is het belangrijk om stil te staan bij de risico's die je loopt.

Rij je met het bedrijfsmaterieel op de openbare weg? Dan ben je wettelijk verplicht om een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid af te sluiten.
Deze verplichte verzekering vergoedt de schade die je met je voertuig aan anderen toebrengt wanneer je een ongeval veroorzaakt. Denk aan verwondingen en schade aan andere voertuigen of gebouwen.

Landbouwtrekkers: gewone witte plaat of rode G-plaat?

Wat?
Een kentekenplaat met witte tekens en buitenrand op een rode achtergrond, beginnend met de letter 'G'. Ze werd ontworpen om landbouw- of bostrekkers beter zichtbaar te maken.

Wie?
Wie een landbouwtrekker (voertuigcategorie TL) gebruikt voor land- en bosbouw of visteelt kan een rode kentekenplaat krijgen. De inschrijver moet wel beschikken over een vergunning 'energieproducten en elektriciteit', ook wel het 'contingent mazout' genoemd. Dit is te verkrijgen bij de administratie Douane en Accijnzen.

Voordelen?

  • De voertuigen mogen op rode brandstof rijden (fiscaal vrijgestelde diesel)
  • De voertuigen zijn vrijgesteld van periodieke keuring


Wat bij gemend gebruik?
Voertuigen met een gemend gebruik (die naast land-, bosbouw en visteelt ook nog voor andere activiteiten worden gebruikt), zijn niet vrijgesteld van periodieke keuring. Bovendien moeten er accijnzen bijbetaald worden voor de activiteiten andere dan land-, bosbouw en visteelt.

Na elke inschrijving op een nieuwe eigenaar, ongeacht een rode of witte plaat, dient de trekker éénmalig voorgereden te worden voor een technische keuring. Hierbij wordt het identificatieverslag uitgereikt.

Lees meer